lørdag den 1. november 2014

Rensning af teakbord

Nogen stykker har spurgt hvordan vi renser et teakmøbel når det er fuld af skjolder og nu har jeg forsøgt at tage et par billeder da vi rensede det fine teakbord.
En del vand og en del salmiakspiritus blandes og smørres på bordpladen med en lille skuresvamp, kør lidt med svampen i træets retning og hvis pladen er af finer så skyl forholdsvis hurtig efter med lunken vand, vi tørrer godt efter med gamle håndklæder så pladen ikke står og er våd. Lad bordet tørre og giv den en tur til hvis skjolderne ikke er væk.
Nu skal den tørre et lunt sted til dagen efter og så får den en gang med enten teskolie eller vaselineolie.
Man kan også rense af med andre ting end salmiakspiritus men denne her måde er nok den nemmeste af dem vi har prøvet at arbejde med.

Sådan så bordet ud inden vi gik igang

Sådan så det ud efter først gang rensning

Her er vi igang med anden gang rensning, man skal stå udenfor for ellers tager salmiakspiritussen helt vejret fra en. Vær meget opmærksom på at blandingen ikke løber ned af sider og ben for så får de striber.

Nu er pladen renset og tør, så skal den ind og stå natten over, hvis den får olie inden den er helt gennemtør bliver den hvid under olien. bordet her har en meget lille sort brænde mærke i højre side, den forsvinder næsten når pladen får olie.

Det færdige resultat efter to gange vaselineolie :O)

Det er et super super fint bord

Her kommer lige et nærbillede af det lille brændemærke.

Og til slut de tre plader der passer til bordet, de har fået samme tur.
Pladerne er ikke lavet i teak men i en anden træsort.

Nu er jeg gået igang med at ompolstre de fire stole her som vi købte sammen med bordet, det bliver så godt :-)


37 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja er det ikke utroligt, man kan faktisk få træet til at se helt nyt ud igen, jeg har lige fået fat i to gamle kommoder som nu skal have samme tur:)
   Eva

   Slet
 2. Så enkelt og alligevel utroligt effektivt. Jeg vil prøve med vores spisebord, for det er ærlig talt ikke særlig kønt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan du roligt gøre,det er virkelig effektiv:)
   Eva

   Slet
 3. Plejer I at fortynde vaselineolien inden brug?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja den skal blandes med terpentin, så vidt jeg lige husker er det en til en, men og så skal den have nogen gange når bordet er renset helt i bund:)

   Slet
  2. Tak. Påfører i vaselineolien med klud eller med ståluld 000 ?

   Slet
  3. Jeg bruger en bomuldsklud, og hvis træet har rejst sig lidt så sliber vi det med en meget fin sandpapir inden.

   Slet
  4. Flot med det lyse teaktræ. Kan man undlade teakolie efterfølgende, og give en anden behandling, så man bevarer den lyse farve?

   Slet
  5. Jeg tror desværre ikke det er nemt at holde hvis det ikke får olie, det vil suge alt og få pletter. Men jeg er ikke prof. så måske en anden ved lidt mere om det?

   Slet
 4. Det er også min tanke at det bliver for sart uden behandling. Måtte bare lige forhøre mig, om du evt. havde erfaring med noget hvidfarvet voks eller olie af en art.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er selv ret vild med det lidt mere rå udseende men som spisebord tror jeg ikke det går, derimod har jeg et par havestole som jeg har stående udenfor og dem har jeg valgt ikke at give olie, de er helt grå og efterhånden rigtig fine, men det er også lidt noget andet:)

   Slet
 5. An man bruge andet ens salmiak, feks brun sæbe, har nemlig ikke muligheden for at stå ude med mit sofabord.

  SvarSlet
 6. An man bruge andet ens salmiak, feks brun sæbe, har nemlig ikke muligheden for at stå ude med mit sofabord.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du skal nok ikke bruge brun sæbe, men du kan med fordel bruge grund rens, det kan købes i alle byggemarkeder, hvis bordet er meget medtaget så bruger du det rent og skurer lidt med en af de små farvede svampe med grøn skureplade på. Du skal vaske godt af med rent vand, det bliver rigtig fint på den måde:) god fornøjelse.

   Slet
  2. Du skal nok ikke bruge brun sæbe, men du kan med fordel bruge grund rens, det kan købes i alle byggemarkeder, hvis bordet er meget medtaget så bruger du det rent og skurer lidt med en af de små farvede svampe med grøn skureplade på. Du skal vaske godt af med rent vand, det bliver rigtig fint på den måde:) god fornøjelse.

   Slet
 7. Tusinde tak skal du ha, og tak for hurtigt svar 😊😊😊

  SvarSlet
 8. Kan man også rense jalousilåger på en skænk på samme måde? Har du erfaringer med det? Det forekommer mig lidt problematisk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har jeg ikke prøvet men tror det bliver svært. Jeg ville nok vaske dem af i varmt vand tilsat grundrens, det er nemmere at styre og du kan starte med en blanding der ikke er for stærk og så lave den stærkere hvis det bliver nødvendig. Men husk at uanset hvad du bruger, så skal du passe på med at du ikke sprøjter på det der ikke skal renses for det vil nok give pletter og altid vaske af med rent vand. God fornøjelse

   Slet
 9. Jeg skal lige være 100 procent med.

  Først så renses møblet med 1dl til 1 dl vand og salmiakspiritus.
  Så skal det møblet stå til det helt tørt et lunt sted, inden en 2. omgang rens eventuelt. Dernæst stå til det er helt tør.

  Oliebehandlingen er igen 1dl til 1dl med vaselineolie og terpentin. Er det alm veslineolie eller er det hvid vaselineolie?

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er tale om en Kai Kristiensen stol model 31 :) Og så har jeg et fint lille sofabord i teak også.

   Slet
 10. Ja en til en salmiaksperitus og lunken vand. og ja det er hvid vaselineolie. Den vi har står der bare vasselineolie på etiketten men bagpå står hvid, syrefri vasselineolie:)
  Hvis det er finer du skal behandle er det vigtigste at du er hurtig så træet ikke er vådt i for lang tid, vi har altid godt med gamle håndklæder liggende til at tørre efter med når møblet er skyllet godt af.

  SvarSlet
  Svar
  1. Perfekt! Tusind tak for det hurtige svar :)

   Jeg har lige et spørgsmål ti. Det er den her stol jeg taler om, dog er den en del mørkere end jeres bord. Vil mit resultat ende som jeres eller vil den beholde samme mørke farve? :) https://imgur.com/gallery/GCuDp

   Slet
  2. Det kan være lidt svært at se på billedet, men det kunne se ud som om din stol har fået lak, hvis det er tilfældet så hjælper det ikke så meget at rense den af på den her måde. Hvis det kun er olie den har fået til det altid hjælpe at rense den. Er du sikker på at det er teak, kunne det måske være palisander?

   Slet
  3. Hende jeg købte den af mente det var teak, dog synes jeg også den er meget mørk hvis det skulle være teak.
   Har du en god metode hvis det skal vise sig at være lak den har fået?

   Slet
  4. Jeg tror det er palisander og så er det jo træet der er så mørkt uanset om det er olie eller lak den har fået så jeg tror ikke der er så meget at gøre andet end at nyde den som den er,

   Slet
 11. Efter at have søgt i noget tid på alternativer til oliebehandling af teaktræsmøbler, faldt jeg over dette indlæg, hvor i har fjernet olien fra teaktræsbordet. Det ser virkelig flot ud. Jeg er ikke helt hoppet med på retrobølgen, der knuselsker den rødlige glød i oliebehandlede teaktræsmøbler. Jeg har alligevel valgt at investere i en teaktræsskænk, da den havde de helt rigtige mål og et smukt design, jeg ikke kunne stå for og heller ikke kunne finde i en anden træsort. Så nu står jeg med en teaktræsskænk (delvist i finér), som jeg overvejer at gøre noget ved. Og da jeg så jeres resultat af at rense teaktræsbordet for olie, blev jeg kun overbevist om at kaste mig ud i det. Jeg overvejer at give det voks efter at have fjernet olien fra træet. Jeg er dog i tvivl om, hvorvidt det er muligt at få al olien til at trænge ud af træet - er det muligt - også når møblet er delvist af teakfinér? I svarer også en anden, at salmiakspiritus kan erstattes af grundrens. Ved i, om det er muligt at få al olien trængt ud af træet med grundrens? For så er jeg også lidt mere til de mindre kradse kemikalier.
  På forhånd tak for svar - og for en rigtig fin blog med megen inspiration :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Teaktræ er fra naturens side fuld af olie og jeg tror ikke du kan få det oliefri, men jeg forstår heller ikke helt hvorfor, for hvis du giver det voks efterfølgende så vil jeg tro at træet alligevel får den rødlige farve. Jeg tror det er underordtnet om du bruger grundrens eller salmiakspiritus.

   Slet
 12. Er der en der har erfaring med at afrense malet :-( teaktræ?

  SvarSlet
 13. Er det korrekt, at det er 3-dobbelt salmiakspiritus?

  SvarSlet
 14. Super! Er det en proces som nemt kan gå galt?
  Og skyller man af - som med en stor mængde vand man skyller ud over bordet?

  SvarSlet
 15. Alt kan gå galt, men jeg har kun haft gode resultater, følg beskrivelsen nøje og altid kun gøre det udenfor. Ja skylle godt af og tørre godt med gamle klude. Lad processen vare så kort tid som mulig så fineren ikke løsnes. God fornøjelse

  SvarSlet
 16. Hejsa. Jeg har været over et lille fint teak sofabord. Jeg er endt med lidt problemer. Jeg har en stribe, hvor olien lige som ikke vil mætte træet. Der er ikke noget i træets struktur, som får mig til at tænke at træet er anderledes der. Hvad kan det skyldes? Har salmiakken trængt længere ned der? Kan den neutraliseres?

  SvarSlet
 17. Bordet er vel nok blevet pænt, og tak for en fin brugsanvisning. Jeg købte i 1986 et brugt Omann Jr. skrivebord i teak for kr. 450,- Man kunne se hvoe skriveunderlaget havde ligget, så en gammel ven, som var møbelsnedker, trak det af med en sikling, og gav det ES lak (syrehærdet lak, mener jeg). Jeg købte ½ l. lak af ham, men den er skrumpet ind til en stor "flødekaramel", grundet forkert opbevaring.
  1. Ved I hvor man kan købe ES lak? Eller kan jeg evt. lægge "flødekaramellen" i blød, og hvis JA, så i hvad? alm. terpentin eller...
  2. Jeg har engang lært at teaktræsolie var 1 del linolie: 4 dele vegetabilsk terpentin. Er det korrekt eller husker jeg forkert? Det er mange år siden jeg blandede det.
  3. Jeg læser et gammelt indlæg, hvor der bliver spurgt om man kan rense andet af med salmiak. Øh, skal man ikke holde salmiak laaangt væk fra egetræ, med mindre man vil opnå syret eg?
  Ellers vil jeg bare sige, at det er en rigtig god og let forståelig brugsanvisning I giver os. Jeg vil holde øje med jer!!

  SvarSlet
 18. Hej Finn og Eva,
  Spændende artikel. De stole du skulle ompolstre. Har du evt billeder af den proces du vil dele?
  Jeg har fået fuldstændig samme stole. De er blevet så flotte efter de er slebet ned. Det næste blir ompolstringen.
  Vh.
  Line

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Line, jeg kom tilfældig ind på min gamle blog og så dit spørgsmål. Det er snart 5 år siden vi stoppede med at lave møbler og jeg har slettet alle billeder fra de dejlige år hvor vi restaurerede og polstrede møbler, så jeg kan desværre ikke hjælpe dig.
   Bedste hilsner
   Eva

   Slet